2010. augusztus 21., szombat

Írországban barangolóknak röviden

Bizton állíthatom, hogy ez a sziget az a hely, ahova egy nő, egyedül is ellátogathat, sőt keresztbe-kasul is barangolhatja, ahogy kedve tartja, mert a közbiztonság ugyan nem tökéletes. Messzemenően jobb mint idehaza.

REPÜLÉS:
A repülőjegyet érdemes az utazás előtt minél korábban megvásárolni interneten, mert akár 30-40 ezer HUF-ért is hozzájuthatunk reptéri illeték és biztosítással együtt. Az utazási irodákban kezelési költséget számolnak fel, ami 20-30 ezer HUF is lehet.
Több nemzetközi repülőtéren is landolhatunk: Dublin, Cork, Galway, Sligo, Shannon ...
Dublinba közvetlen járat megy, de van ahova csak egy londoni átszállással lehet eljutni, emiatt drágább is.
Javasolt: www.aerlingus.com

SZÁLLÁS:
Érdemes szállást előre foglalni - erre több weboldalt is találunk. Árakban 230 euróért egy hétre csak Dublin külvárosában találunk, de a tömegközlekedés gyors, tiszta és megbízható, fél órán belül bárhol ott lehet az ember. Csak ne felejtsük el leinteni a buszt, különben nem áll meg a két szép szemünkért. A belvárosban kicsit zajosabbak az éjszakák hétvégente a sok mulatozás miatt és zsúfoltabban is élnek egymás mellett a házakban, mint a külvárosban.
Javasolt: www.easytobook.com  vagy  www.goireland.com

KÖZLEKEDÉS:
A város szívében LUAS néven fut a villamos, tiszta, kényelmes, minden megállóban lehet venni rá jegyet, érintőképernyős automata jegykiadó gépen. Fél órás séta, talán 7 megálló, körülbelül 1.80 euró.
Emeletes buszok közlekednek temérdek mennyiségben, itt is hasonló a helyzet - de lehet az állomáson igényelni napi, 5 napos és hétvégi jegyeket is méltányosabb áron. 


Dublin agglomerációs övezetébe illetve az Ír-tengerhez DART járataival érdemes menni. Dublin-Malahide távolság nagyjából 15 km, retúr jegy 8 euró volt. InterCity vonattal is meg lehet közelíteni ezeket a városokat, de ez már jóval drágább, majdnem háromszorosa és nem is áll meg minden állomáson.
A BusEireann járatai - hasonló a hazai VolanBuszhoz - a legolcsóbbak: egy Dublin-Galway retúr jegy 20 euró. Viszont számolni kell a sok megállóval, időben igencsak hosszan tartó utazás, bárhova is tart az ember. Kényelmesek a buszok, tiszták, modernizáltak.
Taxit is könnyen lehet fogni ha sietős az út. Jómagam csak egyszer intettem le, szállásra vitt, 8 km-re a belvárostól, ez 10 euró volt.
Javasolt: www.buseireann.ie és  www.irishrail.ie és www.luas.ie

DART
ÉTKEZÉS: 
Rengetek étterem van, főleg ír és olasz, de indiai és más keleti üzletek is. Nemzetközi gyors éttermek is elvétve, hazai szendvics összedobó standok viszont mint a pelyva.
5 euróért már egy napra bőven lehet bevásárolni szendvicsre valónak összetevőket: pékárú, húsárú, zöldség, gyümölcs. Érdemes meleg ételre beülni kisebb éttermekbe, hiszen más a környezet is, bár ez már 10 euró alatt nem úszható meg. Az ásvány víz drága a magyar pénztárcának: 1 literes palack 1.5 euró.

AJÁNDÉK: 
Több 2 eurós üzlet is van , ahol nagyon vicces hétköznapi tárgyakat lehet vásárolni valóban 2 euróért, talán kicsit drágábban, de ha valódi ír ajándékra pályázik az ember, érdemes benézni a Carroll's üzleteinek egyikébe, mert itt garantáltan ír és kelta emblémás, vicces, hasznos és jó minőségű ajándékokat lehet kapni, egész olcsón.

Valójában nem ildomos összehasonlítani az írországi árakat a hazaival, hiszen teljesen másképp élnek, más értékrenddel, más fizetéssel, más gondolkodással. Igyekeztem egy magyar átlag fizetésű pénztárcához viszonyítani a dolgokat, de elmondhatom, hogy nem sokkal drágább mint a budapesti árak, pár dolgot kivéve. Viszont a minőséget meg sem próbálom összevetni, mert ég és föld, ahogyan az emberek hozzáállását sem.

ÖLTÖZKÖDÉS: 
Egy ír nyári időszak olyan mint egy magyar meleg ősz vagy tavasz, talán egy hűvösebb nyár. 16-22 fok között változik a hőmérséklet, de nem hideg, esetleg hűvösnek nevezhető. Napjában többször is eshet az eső, de le is lehet égni - ahogyan azt én tettem.
Érdemes nyáriasan öltözni, kardigánt, zárt cipőt pakolni a táskába arra az esetre ha hűvösebb szél érkezik az óceán felől. Esernyő felesleges, tanácsos inkább egy esőköpeny.

TÁJÉKOZÓDÁS DUBLINBAN: 
Bár jómagam könnyedén tájékozódom nő létemre, azért egy térkép nem árt. Emellett, az sem, ha megtanuljuk merre is van a város közepe. Dublin közepe: az O'Connell utcában lévő The Spire of Dublin, azaz A Tüske.
Ettől az utcától nem messze van keleti irányba a Connolly Állomás és a BusEireann Állomás is, dél-nyugatra a Heuston Állomás, délre pedig, a Liffey-folyón túl a Temple Bar és Grafton utca és még sorolhatnám. Egy napos ismerkedés után, kiismerhető, átlátható. Érdemes első nap egy városnéző busz túrára (kb.12 euró) befizetni és megfigyelni mindent, tájékozódni.

EGYÉB TANÁCSOK: 
1. Írországban nem lehet használni az európai szabványú elektromos dugókat, szükséges egy utazó adapter. Ezt vagy az említett 2 eurós boltokban vagy egy elektromos készülékekkel kereskedő üzletben (fényképező) meg lehet venni (8 euró).
2. Mindenképpen érdemes itthon váltani pénzt, semmiképpen nem a reptéren!
3. Sok helyen elfogadják a VISA ELECTRON bank kártyát, de előfordulhat, hogy csak a dombor nyomatos kártyát - érdemes készíttetni még idehaza (legalább egy hét).
4. Innivalót felesleges vinni a repülőútra, mert az átvilágításnál nem engedik tovább. Csak a repülőgépen vagy előtte egy kávézóban lehet vásárolni.
5. Érdemes már itthon érmét is kérni a pénzváltókban, mert a buszokon csak apró pénzt fogadnak el - éjjeli érkezés esetén nem találunk reptéri üzletet nyitva. Az internet kávézókban is szeretik az apró pénzt (fél óra 1 euró). Emellett a Grafton utcában szívesen adunk pár eurót a jó zenéért!
6. Egy napos kirándulás esetén a túlélő csomag: víz, térkép, pénz, útlevél, egy pár túra cipő, egy pulóver, toll és papír, fényképezőgép. Más nem is szükséges!
7. Ha Észak-Írországba látogatsz el, mindenképpen válts fontot, mert eurót nem fogadnak el mindenhol.
8. Naptejet vigyél, ha sokat bóklászol a tengerparton, mert le lehet égni.
9. Esernyőt felesleges cipelni, hasznosabb egy csuklyás pulóver vagy esőkabát.
10. Szombat esti szórakozás előtt szükséges korán érkezni a pub-ba, ha asztalhoz is akarsz jutni!

A továbbiakban részletes élménybeszámolót olvashatsz, természetesen időrendben visszafelé, mert ez egy blog ...